Komrad

Jun 18, 2010

Sate ke Satay?


Assalamualaikum...

Sungguh bosan hidup di kala ini. Dulu time buat IB ye ye je nak cepat habis, sebab rasa macam menderita, tapi bila dah habis....tak tau nak buat apa. Padan muka!!!

Memang sungguh bosan hidup di kala ini...

Tapi, satu hari mak aku suruh aku join ayah sedara aku jual sate...sate ke satay?

Aku pun dengan tanpa pikir panjang terus cakap ya...

Oleh itu, semalam selepas tengok match Argentina dengan Korea Selatan (Argentina menang 4-1), aku pun mulala menuntut ilmu membuat sate dari beliau...

Takdelah susah sangat...cuma agak leceh sebab kena potong daging ayam dan tongkengnya a.k.a. bontot yang lemak berkrim...

Lepas tu sediakan bahan-bahan nak perap, pastu cucuk daging ayam dan tongkengnya dengan batang lidi.

Perap 1 malam...

Esok paginya, kitorang pun mulala membakar sate. Mula-mula memang agak pelik dan janggal sebab tak biasa buat...ada yang terbakar lebih, lidi terbakar...

Tapi lepas beberapa ketika, aku pun rasa best bakar sate ni...dan bila memikirkan keuntungan bersih sehari sebanyak RM20, memang bagus ni...

Tapi agak malang hari ni sebab arang tinggal sikit je, lupa beli...so tak dapatla bakar banyak sate sekaligus....


Sate sedang dibakar


Beberapa sate yang siap dibakar (atas pinggan merah)...kalau perasan bahagian kiri grill tu kosong je, tak cukup arang


Inilah bontot ayam yang dikaler merah

Inilah kerja aku di kala bosan...working hours 09.30am-2.00pm.

2 comments:

  1. perkara paling leceh bab sate ialah pemotongan daging ayam yang memerlukan potongan yang cantik untuk masa masak yang singkat.

    Aku mule2 ingat senang je nak jual sate. tapi lepas try mase raye beberapae taun dulu, baru ak respek brader2 yang jual sate..

    susah rupenya nak bakar sate dengan baik..


    err..ade ke org makan sate siang2? bukan biasa orang makan malam2 ke?

    ReplyDelete
  2. kt sini lain dato'..tgh hari la laris jual sate...lpas ni ingt nak jual skali dgn nasik himpit...

    pastu beli grill baru dgn kipas angin...boleh bakar banyak sekaligus...

    memang leceh nak jaga sate ni...nanti terbakar, susah...

    ReplyDelete

Sebarang masalah?