Komrad

Feb 9, 2012

Accent-ed Hijabster

Assalamualaikum dan Salam 1 Dunia Y'all Semua!!!!

Memandangkan sudah agak lama la juga aku tak buka dan update blog aku ni atas sebab-sebab tertentu, maka tiba-tiba pagi ini aku tergerak nak tulis satu entry baru. Rasanya ada 3 minggu camtu la kot aku tak buat entry baru.

So, awal-awal aku mintak maaf kalau tulisan aku kali ini menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Mungkin terasa, tertampar mahupun terkecil hati. Tapi demi semangat Freedom of Expressions, aku harap pihak yang terlibat anggap la ini sebagai lawak jenaka mungkin?

Mesti readers pernah tertengok kan atau pun ternampakla paling kurang 1 video vlog yang dihasilkan oleh awek bertudung zaman moden yang cerita pasal itu dan ini dan sebagainya. Dan aku lagi suka menamakan mereka sebagai HIJABSTER sebab orang lain pun panggil macam tu. Ala, lebih kurang macam youngsters, gangsters dan sebagainya yang ada -STERS yang bertujuan nak mengidentitikan golongan wanita berhijab moden.

Okay, back to the topic. Readers perasan tak ramai HIJABSTERS yang bervlogging ni yang bila speaking Inggerish mereka akan ber-accent-ed. Dari dulu lagi aku perasan. Kalau korang tak perasan, cuba la cari satu, dua vlogger HIJABSTER yang terkenal tu try dengar macam mana dorang cakap Inggerish. Cari HIJABSTER MELAYU okay!!! Kalau korang cari HIJABSTER LONDON tu memang sah-sah la accent UKAYYY.

Aku pun pikir la kenapa dorang ni sangat ber-accent bila bercakap Inggerish ala-ala US mahupun UK, dan mungkin juga stail macam OZ mahupun NZ. Dan ini assumption aku:

1. Mungkin dorang ni kacukan kot. Mana la tau mak atau abah dorang asal US ataupun UK.

2. Mungkin dorang pernah tinggal di US ataupun UK.

3. Mungkin dorang selalu sangat tengok drama series dari US atau UK sampai terikut-ikut ber-accent sana.

4. Mungkin dorang study kat US ataupun UK.

5. Atau pun mungkin saja-saja nak ber-accent sebab nampak/ kedengaran unik barangkali.

Itu la antara assumptions yang aku dapat buat kenapa vlogger HIJABSTERS ni ramai yang ber-accent bila speaking Inggerish. Tapi tu aku rasa la kan. Tak tau la betul ke tak.

Tu je la kot luahan rasa aku kali ni. Sekali lagi, aku minta maaf kalau ada pihak yang terasa ke atau apa ke. Apa pun aku jeles dengan HIJABSTERS yang pandai ber-accent ni sebab aku cakap Inggerish Malaysian style. With that, I raise my case!

*Aku ternampak vlog sorang HIJABSTER pasal hijab dan niat. Aku rasa kan, aku tak pernah kisah pun apa niat kaum wanita nak pakai tudung gaya macam mana pun. Dan aku rasa kebanyakan lelaki pun macam tu. Sebenarnya kaum wanita la yang banyak pikir sangat pasal niat orang lain. Tengok diri sendiri dulu baru tengok orang lain okay!*


No comments:

Post a Comment

Sebarang masalah?